16.10.2023. Karjeras izglītība

 

Mēs šodien nevaram piedāvāt pilnīgu ieskatu par to, kādas būs galvenās prasmes 2030. vai 2050. gadā, jo mūsu zināšanu apjoms ir ierobežots. Garozas pamatskolas jaunieši KARJERAS NEDĒĻAS 2023 ietvaros, piedāvāja dažādas prognozes par to, kādas prasmes varētu būt svarīgas nākotnē:

  1. Digitālā kompetence: Digitālās prasmes turpinās būt ļoti svarīgas. Cilvēkiem būs nepieciešams būt kompetentiem digitālajā vidē, lai efektīvi darbotos gan personiski, gan profesionāli.
  2. Datu analīze un izpratne: Arvien vairāk informācijas tiek ģenerēta un uzkrāta digitālajos veidos. Tāpēc datu analīze un izpratne par to, kā izmantot un interpretēt šos datus, būs ļoti svarīgas prasmes.
  3. Automatizācija un tehnoloģijas: Tehnoloģijas, piemēram, mākslīgā intelekts un automatizācija, turpinās attīstīties. Lai konkurētu darba tirgū, cilvēkiem var būt nepieciešamas prasmes, lai strādātu ar un vadītu šādas tehnoloģijas.
  4. Komunikācija: Labas komunikācijas prasmes vienmēr ir bijušas svarīgas, un tās turpinās būt nepieciešamas nākotnē. Tas ietver ne tikai rakstisku un mutisku komunikāciju, bet arī spēju komunicēt efektīvi digitālajā vidē un globālā līmenī.
  5. Ilgtspējīgums un vides izpratne: Ņemot vērā pasaulē pieaugošo vides problēmu apziņu, prasmes, kas saistītas ar ilgtspējīgu attīstību un vides aizsardzību, var kļūt par būtisku faktoru nākotnes prasmju komplektā.
  6. Elastība un mācīšanās spēja: Ātri mainīgajā un nestabilajā nākotnē svarīga būs spēja pielāgoties jaunām situācijām, mācīties un pārkvalificēties.
  7. Socioemocionālās prasmes: Prasmes, piemēram, līdzcietība, empātija, sadarbība un starpkultūru saprašana, būs ļoti svarīgas sabiedrības un darba tirgus stabilitātei.
  8. Uzticamība un datu privātums: Ņemot vērā digitālās tehnoloģijas, uzticamība un datu privātums būs nepieciešamas prasmes, lai aizsargātu personiskos datus un uzticētos digitālajiem pakalpojumiem un organizācijām.

 

APTAUJAS REZUTĀTI 5-9. KL. IZGLĪTOJAMIEM, PAR PRASMĒM, KAS VIŅIEM BŪS DZĪVEI VITĀLI SVARĪGAS, SASNIEDZOT PILNGADĪBU:

  • Gustavs(5kl.): Vēlos apgūt prasmi pārdot un īrēt mājas, juridiskās zināšanas un matemātiku, lai noslēgtu līgumus. Svarīgi labi mācēt valodas- angļu, krievu, latviešu, saprasties ar cilvēkiem. Jāiemācās labi fotografēt un uzņemt video. Vēlos nokārtot dažādu kategoriju tiesības.
  • Markuss(5kl.): Vēlos apgūt policista profesiju, prasmi labi komunicēt un pārvaldīt jaunās tehnoloģijas. Man svarīgi būt fiziski labā formā. Vēlos sevī attīstīt analītisko domāsanu, loģiku, izprast cilvēku psiholoģiju. Darbā svarīga būs ātra reakcija, prasme vadīt auto un motociklu.
  • Domininiks(5kl.): Man būs jāprot braukt ar moci un mašīnu. Nākotnē es vēlos apgūt auto mehāniķa un elektriķa profesijas.
  • Adrians(5kl.): Es vēlos apgūt jūtūbera prasmes – filmēt un ierunāt video spēles pieaugušajiem. Man būs svarīgas labas IT un tehniskās prasmes. Dzīvē svarīgas arī labas prezentācijas prasmes, vēlos izveidot internetveikalu.
  • Laura(5kl.): Man jānoliek auto vadītāja tiesības. Vēlos iegūt labas prasmes skaistumkopšanā un atbilstošas prasmes medicīnā. Jāprot labi un laipni komunicēt ar cilvēkiem.
  • Katrīna (9kl.): Nākotnē man svarīgi prezentēt sevi, prast lietot internetbanku, vadīt auto un apgūt vairākas valodas.
  • Dagmāra (9kl.): Vēlos prast pagatavot ēst, uzkopt māju, parūpēties par savu izskatu un veselību. Lai apgūtu labi pavāra profesiju, man svarīgi pārzināt organisko ķīmiju.
  • Matīss (9kl.): Man ir svarīgi iemācīties vadīt mašīnu, motociklu, kvadraciklu, traktoru, kombainu un citu lauksaimniecības tehniku. Ir jāprot veikt pirkumus internetā. Vēlos nākotnē apgūt automhāniķa profesiju un elektroniku.
  • Ainārs (9kl.): IT zināšanas ir svarīgas visās dzīves jomās. Vēlos iemācīties strādāt ar mākslīgo intelektu, prast to pielietot ikdienas situācijās. Dzīvē ir svarīga prasme sarunāt un komunicēt. Man svarīga ir prasme pārvaldīt naudu un būt labā fiziskā formā.
  • Maikls (7kl.): Man šķiet svarīgi prast vadīt automašīnu, lietot internetbanku, veiksmīgi komunicēt. Vēlētos nākotnē apgūt pavāra prasmes.
  • Kitija(7kl.): Man būs jāprot vadīt mašīnu, uzturēt labu veselību un izveidot personisko stilu. Svarīgas arī labas valodu prasmes.
  • Evelīna (7kl.): Autovadītāja tiesības man ir vispirms jāiegūst. Labāk vēlos apgūt stilu un modi. Darbā man būs svarīgas valodu prasmes, laba komunikācija, trenēts un vesels ķermenis.
  • Kristaps(7kl.): Vēlos apgūt prasmes braukt ar mašīnu, apgādāt ģimeni un bērnus, valodu prasmes. Nākotnē es tiekšos pēc labas izglītības biznesa jomā, saistībā ar mašīnām. Biznesā savrīga būs arī prasme sarunāt darījumus.
  • Anna (8kl.): Es attīstu sevī telpu dizainera prasmes. Drīzumā vēlos nokārtot auto un motocikla vadītāja tiesības, apgūt prasmes droši darboties internetbankā.
  • Samanta (8kl.): Sasniedzot pilngadību, man būs svarīgi, lai es protu braukt ar mašīnu, kvadraciklu un moci, protu labi fotografēt un filmēt, publicēt video, pārvaldīt finanšu plūsmu, veikt darījumus internetā. Vēlos apgūt prasmes patstāvīgi ceļot un pilnveidot valodu prasmes.
  • Kitija (8kl.): Es vēlos attīstīt savu privāto ķēžu biznesu, prast sevi labāk prezentēt, zināt vismaz 4 valodas.  Nākotnē es apgūšu bārmeņa prasmes un mācīšos braukt ar motociklu.
  • Dmitrijs (6kl.): Man jāprot vadīt mašīnu, labi gatavot, kā arī jāprot, pārvaldīt naudu. Nākotnē es vēlos apgūt pavāra prasmes un strādāt restorānā.
  • Dāvids (6kl.): Man saniedzot pilgadību ir jāprot braukt ar automašīnu, jāapgūst sadzīves prasmes, ekoloģijas prasmes, prast pašam sakopt mājas apkārtni. Es vēlos iemācīties VOLVO auto apkopi veikt un iegūt tālbraucēja profesiju. Svarīgas nākotnē man būs arī valodu prasmes un IT tehnoloģijas jāapgūst.
  • Everts (6kl.): Sasniedzot pilngadību, es mācīšos vadīt dažādas kategorijas tehniku. Es vēlos apgūt visa veida tehniskās prasmes, lai atvērtu savu auto servisu. Ikdienā man nepieciesam labas komunikācijas spējas un prasmes veikt pasūtījumus internetā. Labāk jāapgūst valodas un prasmes, kā droši veikt darījumus internetā.
  • Dženifera (6kl.): Man svarīgas šķiet datorprasmes, valodu prasmes, komunikāciju prasmes un prezentācijas prasmes.

Ir svarīgi atcerēties, ka prasmju prasības mainīsies atkarībā no ekonomikas, tehnoloģijas un sabiedrības attīstības virzieniem. Tāpēc būs nepieciešams turpināt mācīties un pielāgoties mainīgajai pasaulei nākotnē.

Solvita Cukere, karjeras izglītības speciāliste