04.10.2022. Latvijas skolas soma

Septembrī Garozas pamatskolas 1. – 4. klases skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros devās ekskursijā uz “Pastariņa muzeju” Tukumā. Skolēniem tika piedāvāta iespēja piedalīties muzeja piedāvātajā programmā “Saulgriežu skoliņa”.

Pirms ekskursijas skolēni dažādos mācību priekšmetos iepazina gaidāmās nodarbības tēmu.

Skolēni matemātikas stundas laikā, kopā ar skolotājām skaitīja rūtiņas, zīmēja latviešu etnogrāfiskās zīmes – jumi, ūsiņu. Dabas zinību stundu laikā, skolēni iepazinās ar skolotāju sagatavoto prezentāciju, kas ir gadskārtas, uzzīmēja savu mīļāko gadskārtu svētkus. Pastariņa muzejā skolēni jau zināja, kādi ir gadskārtu svētku veidi. Piedaloties saulgriežu aktivitātēs, skolēni iepazina, kādas bija senlatviešu metodes – maizītes cepšanā, sviesta kulšanā. Paralēli šīs (es teiktu  – iepazītās) prasmes, skolēni varēs izmantot arī mācību priekšmetā: Dizains un tehnoloģijas, ēdienu gatavošanā.

Dizains un tehnoloģijas stundā – skolēni stāstīja savu pieredzi šo svētku svinēšanā, ēdienu gatavošanā, mājas rotāšanā. Runāja par latvju zīmēm- kur tās izmanto, kāpēc tās mums ir svarīgas. Izšuva latvju rakstu zīmes.

Skolēni par ekskursiju atsaucās ļoti pozitīvi. Klases stundā vai vizualājā mākslas stundā skolēni uzzīmēja savu mīļāko aktivitāti no mācību ekskursijas. Skolēniem patika iepazīt saulgriežu tradīcijas un visvairāk kult sviestiņu.

 

Rakstu sagatavoja,

Sākumskolas skolotāji

E.Čata

Galerija